www.vlaanderenoldenzeel.nl
Home » Tiffany » Slijpen

 


Slijpen  

                   


Inleiding

Bij de tiffany-techniek zijn de glasdelen vaak klein of gecompliceerd van vorm. Het snijden lukt dan slechts bij benadering. Om de gewenste vorm te verkrijgen is slijpen noodzakelijk. Het mooiste resultaat wordt verkregen wanneer de glasdelen goed aansluiten, als puzzelstukken. De tinlijnen worden dan gelijkmatig.

Slijpmachine

Het slijpen gebeurt het best met een slijpmachine. Er zijn speciale, makkelijk te bedienen glas-slijpmachines. Tijdens het slijpen dient de kop voortdurend nat gehouden te worden. Een sponsje zorgt voor de watertoevoer van onder het werkoppervlak naar de slijpkop. Spoel dit sponsje regelmatig uit, anders slibt het dicht met glaspoeder. Vervang het als het niet voldoende water meer aanzuigt. De iets betere  machines hebben een automatisch watertoevoer-systeem. Een goede investering, want  dit vergemakkelijkt het slijpen. 

Slijpkoppen

De bijbehorende slijpkoppen hebben uiteenlopende diameters. Voor kleine hoekjes en ingewikkelde vormen wordt een kleine slijpkop gebruikt, de zg. slijpdoorn (Ø 3 tot 6 mm). De slijpdoorns hebben ook bovenop diamantslijpsel, waardoor er gaatjes mee geboord kunnen worden. Of preciezer: de gaatjes worden ook erin geslepen. Voor het grovere en meer gewone werk zijn er slijpkoppen tot  Ø 29 mm. Een standaard slijpkop is 19 mm. De koppen zijn verkrijgbaar met een fijne of een wat grovere structuur. Het is wenselijk om over een drie of viertal diameters te beschikken.
De meeste slijpmachines hebben een as waarop 2 slijpkoppen gemonteerd kunnen worden. De grotere diameter beneden, de kleine boven. Handig om afwisselend in één arbeidsgang het algemene en het precisiewerk te kunnen doen. Plaats een verhoging op het slijptableau bij gebruik van de bovenste slijpkop. Houd tijdens het slijpen een kletsnat sponsje tegen de slijpkop. Voer voortdurend water aan.

Het slijpen

- Gebruik de slijpkop met een zo groot mogelijke diameter. Deze heeft de grootste omtrek en slijt daardoor minder snel. Schakel dus alleen over op een kleinere als de holte dat vergt, kies telkens het formaat dat net in de holte past. Realiseer je dat een kleine diameter ook een klein oppervlak heeft, en dus relatief snel slijt. De dunne dus bewaren voor het precisiewerk.

- Beweeg het glas langs de slijpkop. Duw niet te hard: de slijper moet slijpen, de hand moet sturen.

- Gebruik langzamerhand de gehele hoogte van het slijpoppervlak door de slijpkopstand in hoogte te variëren.

- NOOIT het glas slijpen met een droge slijpkop. Zorg voor een ruime watervoorziening. Houd zowel het glas als de kop voortdurend nat. 

- Gebruik vingertopbeschermers als het glas uit de hand geslepen wordt. Gebruik voor kleine glasdelen een klem. Voor grotere stukken is deze ook aan te raden.

     slijpmachine en klem    klem voor kleine glasdelen
- foto rechts: de klem staat op een verhoging om comfortabel met de bovenste slijpkop te kunnen werken.

- Door het slijpen gaat de agressie uit het glas: de gevaarlijke scherpte verdwijnt. Ook bij het verwerken van glas in lood is het aan te raden het glas even te slijpen. De hoekjes iets stomp maken vergemakkelijkt het zetten.

- Bescherm je tegen wegvliegende glassplinters: draag een veiligheidsbril tijdens het slijpen. Monteer een afschermplateau op de slijpmachine (linkerfoto). 

Onderaan deze pag. staat een gratis download met de gebruiksaanwijzing van een slijpmachiine. Voor vragen of opmerkingen: gebruik het contactformulier


> top
> Tiffany
> tips & trucs
> Glas in Lood techniek
> home


 

Handleiding kristall
PDF – 54.3 KB 230 downloads

2015 © Atelier GlassJohs