www.vlaanderenoldenzeel.nl
Home » Portfolio overzicht » Twee profielen

 


 
ontwerp voor Twee profielen                                                                                                       AltenburgA8-4.jpg    AltenburgN9-7.jpg                                                                                                                                                                         
© 2020 Atelier GlassJohs


Een volgende uitdaging: twee profielen in glas

Mijn aannemer heeft onze badkamer netjes verbouwd, nu is het mijn beurt  om van hem  werk aan te nemen en uit te voeren.

Hij wil graag zijn profiel en dat van zijn vriendin terugzien in de ramen die straks geïnstalleerd worden in de achtergevel van hun huis.

Het worden vrij kleine ramen, ongeveer 20 x 40 cm. Ik gebruik voor het silhouet de koperfolietechniek: lijnbreedte 3 á 4 mm, waarmee de gelijkenis met de tekening kansrijk is. Horizontalen en verticalen 6 mm H-lood, de rand 8 mm H.

Het glas mag licht tegenhouden: op de zuidkant komt voldoende licht binnen. En minder doorzichtig glas helpt tegen inkijk.

Beide worden in dubbelglas gezet. Het lood voor de randen krijgt derhalve Y-profiel.

Glassoorten: Muffle, ripple, kathedraal, mogelijk een streaky.

Het slijpwerk aan het profiel zal tijd gaan kosten. We moeten voorzichtig te werk gaan: het hoofd bestaat uit één glasdeel.


 

Het basismateriaal voor beide profielen is een potloodtekening op papier. Beide worden gefotografeerd en geïmporteerd in Glass-Eye, zodat ze op de laptop overgetrokken kunnen worden. Met voldoende verbindingspunten kan het profiel nauwkeurig gevolgd worden. Vergelijk de tekening met de computerversie eronder. 

Er is al heel wat tijd in gaan zitten voor de glassnijder op het glas gezet kan worden.
De voorbereiding is echter belangrijk om op het scherm het beoogde resultaat te benaderen. Verder moet de materialenlijst gecheckt en zo nodig aangevuld worden: juiste glassoorten, idem loodlijsten en kleinmateriaal.


                         

Na wat vingeroefeningen en overleg met client is dit voorlopig het uitgangspunt. Het profiel blijkt perfect te lijken, en de achtergrond is zoals gewenst: kleurrijk en klassiek, met redelijk ondoorzichtige glassoorten. 

Opdrachtgever voelde niet voor het aanvankelijke vrijere ontwerp, hij bleef liever bij de klassieke jaren 30 ruitjes op de achtergrond. Als zijn profiel maar goed uitkwam! De klant is koning. 
Nu maar hopen dat ik de silhouet-tinlijn straks goed in de hand kan houden.

Achteraf zou het me niet verbazen wanneer de potloodtekening lastiger te maken zou blijken dan mijn Glass-Eye versie. De gelijkenis met levende personen is moeilijk te treffen als je een potloodtekening maakt. Mijn hulpmiddel, het tekenprogramma GlassEye, werkt echter doeltreffend, de profielen gelijken goed. Dat moeten we nog maar zien als straks het glas geslepen gaat worden.
Dat slijpen lijkt nu al de hoofdzaak te worden. In ieder geval liggen 4 slijpkoppen klaar, waaronder één met zeer kleine diameter. 

 

Het profiel van Vriendin blijkt ook uitstekend te gelijken. De kleuren en texturen zijn nog maar proeven, daar gaat nog over nagedacht worden.

De uitdaging zit hem erin straks de gelijkenis in de tinlijn te behouden...  wellicht ga ik spijt krijgen dat ik niet dringend een abstracte variant geadviseerd heb...


 

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

   glas snijden, lood zetten;                                       koperfoliewikkelen   

                                            
         gesoldeerd en gepatineerd                                                                                                         op proef voor het buitenraam

 

 


< terug naar portfolio overzicht 
< home


2020 © Atelier GlassJohs