Snijtips van GlassJohs                                                              20150907_141506-2.jpg       20150907_141425-2.jpg


© Atelier GlassJohs


 

                                                                                                   < terug naar Glas in Lood de techniek
                                                                                                   < terug naar Tips

Let bij het snijden op het volgende:

- kies de meest gladde zijde om op te snijden. 

-  realiseer je dat een glasdeel nooit te groot mag zijn, nog geen halve mm. Daarentegen is een fraktie te klein niet erg omdat er speling is door de inlegdiepte van het lood. In een Tiffanywerkstuk dient het glas exact volgens tekening te zijn. 

- haal de hoekjes even langs de slijper, dat haalt de 'agressie' uit het glas, en geeft iets speling bij het loodzetten.

- leg het te snijden glas op een volkomen vlakke ondergrond en voorzie die ondergrond van een laagje (kranten)papier. Zo creëer je een bedje en voorkom je dat een oneffenheid ongewenste spanning in het glas brengt.

- kleine glasdeeltjes en splinters zijn je grootste vijand. Ze komen overal terecht waar je ze niet hebben wil, en kunnen krassen veroorzaken of breuk. Hou een stoffer of een stofzuiger bij de hand en gebruik deze vaak.

- werk op de (meest) gladde zijde. Hou de snijder rechtop. Druk stevig maar niet te hard. Wees trefzeker, de snijlijn dient in één beweging van rand tot rand geplaatst te worden. Dit geldt ook voor gebogen of bochtige lijnen. Dus nooit de snijder onderweg optillen, en ook niet stoppen met bewegen. Plaats geen tweede snijlijn over een eerste. Laat lijnen niet kruisen. De lijn is goed als de snijder een licht 'sissend' geluid geeft.
Breek het glas direct na het snijden.

- realiseer je dat de diverse glassoorten verschillend reageren op de snijder, de ene glassoort is 'gehoorzamer' dan de andere. Glas kan bros zijn, of harder dan gemiddeld. Meestal is het 3mm dik, maar soms 4, en dat dikkere glas gedraagt zich anders. Geef een paar tikjes met de snijder onder de snijlijn om de breuk op gang te helpen.

- gebruik dunne olie om het snijwieltje te smeren. Het snijden en breken gaat dan beter. Splintertjes worden ingevangen. Bewaar de glassnijder in een (jam)potje. Knip een sponsje rond voor op de bodem, druppel er dunne olie op. Professionals gebruiken een 'oliegevulde snijder' (foto's boven). Deze heeft een oliereservoirtje met een toevoer naar het wieltje, het werkt zoals de inkt in een vulpen.

beginners is aan te raden te oefenen op een stuk vensterglas. 


 

 

< terug naar Glas in Lood de techniek


© Atelier GlassJohs