www.vlaanderenoldenzeel.nl
Home » Glas in Lood » Tips » Vertikale reparatie

 
Kleine vertikale reparatie                        

© Atelier GlassJohs


                                                                                                                    < terug naar Glas in Lood de techniek
                                                                                                                    <
terug naar Tips

Een kapot raampje
Irritant, als in een Glas in Loodpaneel een paar glaasjes gebarsten zijn, het mooie is eraf. Je laat het maar, want het is vast een kostbare reparatie. Wel eens gedacht aan zelf repareren? Lees hier hoe je dat doet.
Liever laten doen? Bel Atelier GlassJohs. Of gebruik het Contactformulier. De kosten voor dit soort reparaties vallen meestal mee.  En fijn is het als het raam er weer gaaf uitziet. 

Hoe voer je een  kleine reparatie/restauratie  vertikaal  uit  waarbij solderen dus onmogelijk is. N.B.: bij grotere omvang, of bij het vervangen van meer lood, is solderen noodzakelijk, het raam zal eruit moeten.

Zonder loodvervanging  
Probeer bij een kleine restauratie zoveel mogelijk intact te laten. Begin met het voorzichtig losmaken van het gebarsten glas, door het mes tussen glas en lood te bewegen, aan beide zijden. Aan de meest zichtbare kant moet het lood blijven zitten, daar het lood niet beschadigen, alleen maar voorzichtig losmaken van het glas. Snijd het lood aan de minder zichtbare kant in op de hoeken, vervolgens open je het aan drie zijden tot het minimaal 90 gr. naar voren komt. Nu kun je het gebroken glas weghalen. Krab het openstaande lood voorzichtig schoon van oude kitresten, ook de hoekjes moeten goed schoon zijn. Als het tin op de hoeken blijft zitten, snij je het lood daar vlak naast in. Het nieuwe glas krijgt dan een iets afgerond hoekje, anders past het niet in de hoek. Het nieuwe glas gaat erin, de naar voren staande loodranden worden voorzichtig teruggebogen. Als het oude lood afbrokkelt, camoufleer je het met kit. Kit de randjes, en strijk het lood dicht. Kitresten weghalen.

Als je het goed doet, zie je aan de 'goede' kant  niets van de restauratie. Aan de kant waar je werkte zie je onvermijdelijk sporen op het lood, zeker als het erg oud is. Met kit valt er iets te camoufleren. Het is aan de opdrachtgever om later een grootschaliger ingreep te laten doen, met vervanging van lood.

Met loodvervanging 
Vertikale  reparatie van kleine afmeting met loodvervanging  begint op dezelfde manier: losmaken, lood insnijden, naar voren buigen, oud glas eruit. Haal vervolgens voorzichtig ook het te vervangen lood weg. Nieuw lood aanbrengen: als je weinig speling tussen het glas hebt, buig je van de H  van één poot de  boven en onderkant naar elkaar toe (in het verlengde van het middenstukje). Dan steek je het tussen de glasdelen,  en buig je de boven- en onderkant weer terug. Het weer dichtgestreken lood met de kit houden het glas vast, solderen gaat hier dus niet, het lood houdt het glas bij zo’n kleine reparatie op z’n plaats.

De methode werkt goed bij ramen die nog prima lood hebben, waarin een enkel glaasje vervangen moet worden, en waarbij je vertikaal moet werken. Het is dan de kunst om het lood zo strak mogelijk weer terug te krijgen, zodat je na afloop (bijna) niets ziet van het herstellen. Maak gebruik van de eigenschap dat lood zacht is. Met geduldig strijken kun je bijna onzichtbare overgangen bereiken.

Tenslotte: op termijn is het beter een compleet raam onder handen te nemen, zeker als het lood 'op' is. Zie ook verloden

< terug naar Glas in Lood techniek


© Atelier GlassJohs 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-