Kleine vertikale reparatie                        
© Atelier GlassJohs


 

Een kapot raampje
Irritant, als in een Glas in Loodpaneel een paar glaasjes gebarsten zijn, het mooie is eraf. Je laat het maar, want het is vast een kostbare reparatie. Wel eens gedacht aan zelf repareren? Lees hier hoe je dat doet.
Liever laten doen? Bel Atelier GlassJohs. Of gebruik het Contactformulier. De kosten voor dit soort reparaties vallen meestal mee.  En fijn is het als het raam er weer gaaf uitziet. 
Hoe voer je een  kleine reparatie/restauratie  vertikaal  uit  waarbij solderen onmogelijk is, immers zodra het zware soldeertin vloeit, druipt het naar beneden....

Hier zetten we de methode uiteen met twee varianten: 1) die waarbij het bestaande lood blijft zitten, en 2) die waarbij het lood om het kapotte glas vervangen moet worden.

Benodigd materiaal:
H-lood 6 of 8 mm, loodkit, vervangend glas

Benodigd gereeedschap:
smal plamuurmes, (lood)mes, zijkniptang, glassnijder


 

1. variant zonder loodvervanging  


Begin met het voorzichtig losmaken van het gebarsten glas, door het mes tussen glas en lood te bewegen, aan beide zijden. Aan de meest zichtbare kant moet het lood intakt blijven, daar het lood niet beschadigen, alleen maar voorzichtig losmaken van het glas. Snijd of knip het lood aan de minder zichtbare kant in op de hoeken, vlak naast de soldeerplek. Vervolgens open je het aan drie zijden (bij niet-vierzijdig glas het lood openen zover als nodig is) tot het minimaal 90º naar voren komt. Nu kun je het gebroken glas weghalen. Krab voorzichtig de oude kitresten uit het openstaande lood, ook uit de hoekjes. Waar soldeer zit, snij of knip je het lood daar vlak naast in. Snij het nieuwe glas op maat en plaats het in het open gezette lood. De naar voren staande loodranden worden voorzichtig eerst half teruggebogen en vervolgens gekit. Als het oude lood afbrokkelt, camoufleer je het met kit. Strijk het lood dicht. Kitresten weghalen. Als het oude lood te onhandelbaar is, ga je te werk volgens variant 2.

2. variant met loodvervanging

 
Vertikale  reparatie van kleine afmeting met loodvervanging  begint op dezelfde manier: losmaken, lood insnijden / inknippen, naar voren buigen, oud glas eruit. Haal vervolgens voorzichtig ook het te vervangen lood weg. Laat de soldeer voor het grootste deel zitten. Nieuw ruitje en het lood aanbrengen. Snij de loodstrip 10 mm langer dan wat je weghaalde. Aan beide uiteinden knip je 5 mm van het hart eruit (het dwarsbalkje van de H).  Als je weinig speling tussen het glas hebt, buig je van de H  van één poot over de gehele lengte de  boven en onderkant naar elkaar toe. Dan steek je de omgevouwen delen in de kier tussen de glasdelen,  en buig je aan de andere kant het lood weer terug tot H-model. De 5 mm extra lengte aan beide uiteinden druk je tegen de bestaande soldeerplek. Wrijf het daar mooi plat zodat het één geheel wordt. Vóór het dichtstrijken breng je kit aan aan beide zijden, over de hele lengte. Het weer dichtgestreken lood met de kit houden het glas vast, solderen is aldus niet noodzakelijk, en kan ook niet bij deze  vertikale reparatie. Tenslotte kitresten weghalen.

ervoor: 3 glaasjes kapot

erna: 3 glaasjes vervangen zonder solderen, met nieuw tussenstaand lood. Kit zorgt voor voldoende stevigheid. 

Deze methode werkt goed bij ramen die nog prima lood hebben, waarin hoogstens een paar glaasjes vervangen moeten worden, en waarbij je vertikaal moet werken. Het is dan de kunst om het lood zo strak mogelijk weer terug te krijgen, zodat je na het herstel er (bijna) niets van ziet. Maak gebruik van de eigenschap dat lood zacht is. Met geduldig strijken kun je bijna onzichtbare overgangen bereiken.
Als je het goed doet, zie je bij variant 1 aan de 'goede' kant  niets van de restauratie, bij 2 bijna niets. Aan de kant waar je werkte zie je onvermijdelijk sporen op het lood, zeker als het erg oud is. Met kit valt er iets te camoufleren. 

N.B.: bij grotere omvang, of bij het vervangen van meer lood, is solderen noodzakelijk, het raam zal eruit moeten.
Tenslotte: op termijn is het beter een compleet raam onder handen te nemen, zeker als het lood 'op' is. Zie ook verloden


< terug naar Tips
< terug naar Glas in Lood techniek
<
terug naar Homepage


© Atelier GlassJohs