Dubbelglas (thermopane)

© Atelier GlassJohs


                                                                                                                    < terug naar Glas in Lood Techniek

waarom dubbelglas?

Glas in lood is kwetsbaar. Het glas is breukgevoelig, en het lood is een inferieur metaal dat door permanente oxidatie verzwakt. Een doeltreffende manier om het te beschermen is het te plaatsen in dubbelglas. Naast bescherming tegen breuk en veroudering, biedt het dubbelglas een uitstekende warmte- en geluidisolerende werking.

Nieuwe ramen worden, zeker als het afscheiding tussen binnen en buiten betreft, meestal direct in dubbelglas gevat. Bestaande ramen kunnen uitgenomen en alsnog in thermopane gezet worden. Aan de binnenkant komt een glasdikte van 3 of 4 mm, aan de buitenzijde 4 of 5 mm. Wanneer de buitenzijde veel zonlicht krijgt, is het aan te raden glas met warmtewerend folie te verwerken. Het geheel is afgesloten van de buitenlucht waardoor binnenin een zuurstof-arm milieu ontstaat. Het is zelfs mogelijk de lucht in het raam uit te drijven en te vervangen door argon. Hierdoor vindt geen oxidatie van het lood plaats en dat verlengt de levensduur aanzienlijk. 


 

Waar bij het inpakken van bestaande ramen  op gelet moet worden, is dat de glasmaat zowel in hoogte als breedte kleiner wordt door de bijkomende randbreedte van het frame (foto), meestal 2x12,5 mm, plus 2x3 mm vrije ruimte om het raam heen om het soepel te kunnen plaatsen. Die verkleining van het glasoppervlak kan lastig zijn als het raam smalle glasdelen aan de buitenkant heeft. Soms zal een (bescheiden) aanpassing van het ontwerp onontkoombaar zijn.

 

Y-profiel

In plaats van H- of U-lood krijgt het glas een buitenrand van lood met een Y-profiel (foto). Daaromheen komt het frame met dubbelglas.
Het 8 mm Y-lood is 14 mm breed; 6 mm verdwijnt in het frame, zodat 8mm zichtbaar overblijft, hetzelfde als gewoon 8 mm H-lood. Maar let op: de inlegdiepte voor het glas is hier 6,7 mm, nl. 8mm van het zichtbare looddeel minus 1,3 mm van de loodkern. 

 45gr. verstek
Hoeken worden in verstek gemaakt (foto), het lood mag daar niet in elkaar geschoven worden.

Ramen in dubbelglas worden niet gekit. Damp uit de kit kan nl. niet ontwijken en zou een waas binnenin op het glas kunnen veroorzaken. Voor ramen groter dan 50 cm is gebruik van 1 of 2 staalloodstrips aanbevolen, voor grotere stevigheid. Patineren is aan te raden als men niet tegen glimmende soldeerpunten wil aankijken. De patina maakt tinsoldeer en lood zwart. Een eindbehandeling met anti-oxidant doet lood en tin mooi donker glanzen.
Laat het raam een weekje goed drogen vóór het dubbelglas aangebracht wordt.


 




 

< terug naar Glas in Lood Techniek


2016 © Atelier GlassJohs